Hero
Kuva: Danil Aksenov / Unsplash
Author
Jukka Niva
20.01.2020
Demokratian vahvistamista ja henkilökohtaisempia uutisia – tätä kaikkea mahtui Yle News Labin vuoteen 2019
Yle News Labin päällikkö Jukka Niva kertaa päättyneen vuoden kohokohtia blogissa.

Vuoden aikana Yle News Lab rakensi ja otettiin käyttöön useita uusia journalismin tekemisen muotoja verkossa, kuten varsinkin 15-29 -kohderyhmän suosima mobiilitarina. Tässä esimerkkinä yksi kuluneen vuoden suosituimmista mobiilitarinoista.

News Labin kehitystiimissä luotiin uusia keinoja lisätä kansalaisten ymmärrystä sitä kuinka heihin voidaan vaikuttaa somessa. Tiimin rakentama journalistinen Trollitehdas -peli palkittiin Googlen ja European Journalism Centerin Youth and News Media -journalismikilpailussa, ja siitä kirjoitettiin merkittävissä kansainvälisissä julkaisuissa (muun muassa TechCrunchissa, Ars Technicassa ja Fast Companyssa).

Jotta Yle Uutiset voisi palvella suomalaisia yhä henkilökohtaisemmin, me News Labissa selvitimme, mitkä ovat suomalaisten suurimpia pelkoja, haaveita ja huolenaiheita. Tutkimuksen perusteella Ylen vaalijournalismia tehtiin äänestäjiä yhä paremmin palvelevaksi. Samalla Ylen vaalikone uudistettiin ja sillä oli 2 miljoonaa käyttäjää.

Jotta selittäisimme maailmaa yhä paremmin, vaalikoneen pohjalta rakennettiin äänestäjälle mahdollisuus seurata kansanedustajaansa myös vaalien välillä. Kesällä lanseerasimme Voitto-robotin kuukausikirjeen, jossa äänestäjä saa tietoa valitsemiensa kansanedustajien työstä.

Ylen personoitava Uutisvahti-sovellus on viisi vuotta rakentanut onnistuneesti henkilökohtaisempaa käyttökokemusta uutisten kuluttajille. Uutisvahdilla on 170 000 viikkokäyttäjää (ja sen lisäksi pelkkiä notifikaatteja lukevat käyttäjät), Uutisvahdin asiakkaille lähetetään yhteensä jo 30 miljoonaa notifikaattia viikossa, asiakkaan omien tarpeiden mukaan. Yle.fi -sovelluksen käyttäjämäärä kasvoi 45%, ja käyttäjiä on nyt yli 100 000.

Teemme koko ajan syvenevää yhteistyötä journalistien kanssa, tällä vuosikymmenellä sisältö ja sen julkaiseminen alkaa enemmän ja enemmän olla sama asia.

Iloinen teknologinen 20-luku muuttaa arkea vaivihkaa, samaan aikaan kun kansalaisten poliittiset identiteetit muuttuvat pikkuhiljaa hyvin erilaisiksi kuin mitä 1900-luvun lopulla Neuvostoliiton romahduksen jälkeen luultiin.