Hero
Kuva: Jarno Koponen
Author
Jarno Koponen
07.10.2018
Ensimmäisenä maailmassa: älykäs Voitto-uutisassari varmistaa, ettet missaa tärkeitä juttuja
Uutisvahdin Voitto-robotti on maailman ensimmäinen suoraan lukitusnäytölle ilmestyvä älykäs uutisassistentti.

"Hei Jarno!"

"Hei!"

"Tämä saattaisi kiinnostaa: Aivotutkijat ovat löytäneet uuden tavan ymmärtää ihmisen tietoisuutta."

"Kiitos Voitto, kiinnostaa! Kuuntelen jutun heti kun lähden lenkille."

Älykaiutin hiljentyy ja puhelimeni värähtää taskussa uuden ilmoituksen merkiksi. Sidon kengännauhat ja laitan kuulokkeet korville. Saan heti lauantailenkkini ensimetreillä uutta ajateltavaa ihmisen tietoisuudesta.

Näin Ylen Voitto-robotti saattaa suositella minulle (ja sinulle) kiinnostavia juttuja jo ihan lähitulevaisuudessa. Siis täysin automaattisesti ja oma-aloitteisesti, ilman että minun itse tarvitsee pyytää Voitolta yhtään mitään. Ja niin, että sisältö tarjotaan minulle oikealla hetkellä juuri minulle sopivassa formaatissa. Juoksulenkille lähtiessä Voitto ei siis suosittele näyttäviä uutisvideoita tai pitkiä tekstipohjaisia lukujuttuja.

Älykäs Voitto tuli Uutisvahtiin

Tätä visiota kohti olemme matkalla Yle Uutisvahdissa. Digipalveluista on tullut yhä henkilökohtaisempia ja haluamme kehittää henkilökohtaista palvelua Ylen journalististen arvojen ja mission mukaisesti.

Juuri nyt olemme tuoneet Uutisvahti-sovelluksessa Voitto-robotin uutissuositukset ilmoituksina suoraan Android-mobiililaitteesi lukitusnäytölle. Kyseessä on maailman ensimmäinen suoraan lukitusnäytölle ilmestyvä älykäs uutisassistentti (, jonka toteutti huikea tiimi varmasti maailmanennätysajassa).

Näyttökuva 2018-10-8 kello 9.43.35Näin Voitto-robotin suosituksia kokeilleet Yle Uutisvahdin betakäyttäjät kuvailivat uutta uutisassistenttia.

Voiton älykkäät suositukset saa käyttöön sujuvasti esimerkiksi Uutisvahdin ilmoitushallinnan kautta. Kun laitat päälle Voiton ilmoitukset, se alkaa suosittelemaan sinulle mielenkiintoisia sisältöjä lukemiesi juttujen perusteella. Voit myös itse kertoa Voitolle jo suoraan lukitusnäytöllä, kuinka kiinnostavia sen suositukset ovat. Voiton suosituksiin vaikuttavat lisäksi Uutisvahdissa tekemäsi aihepainotukset.

Mistä Voiton äly sitten tulee? Voitto hyödyntää koneoppimista. Se tarkoittaa lyhyesti sitä, että Voitto oppii asioita ilman, että ihminen muuttaa Voiton koodia. Voitto käyttää historiallista dataa tehdäkseen parempia sisältösuosituksia tulevaisuudessa. Ihminen päättää aina siitä mitä ja miten Voitto oppii, ja kuinka sen oppimista hyödynnetään.

Mitä seuraavaksi?

Voiton matka on alussa; tämä on älykkään uutis-Voiton ensimmäinen versio. Nyt kun Voitto-robotin suositukset elävät Uutisvahdissa, kehitämme Voittoa oikeassa maailmassa oikeiden ihmisten kanssa, kuunnellen ja oppien. Teemme sen ihmiskeskeisesti ja käyttäjälähtöisesti.

Miltä Voiton pitää näyttää ja tuntua, miten se voi palvella ja oppia parhaalla mahdollisella tavalla? Suoria vertailukohtia ei löydy maailmalta. Älykkäiden henkilökohtaisten uutisilmoitusten ja lukitusnäytön osalta Yle ja Uutisvahti-tiimi tekee Voiton kanssa kansainvälistä pioneerityötä.

Voitto-assistentin kehityksessä on tällä hetkellä kaksi tärkeää osa-aluetta: käyttökokemuksen ja ”älyn” kehittäminen. Voiton kehitys vaatii molempien osa-alueiden syvällistä ymmärtämistä, käyttökokemussuunnittelun, tarinankerronnan ja koneoppimisen uudenlaista yhdistelemistä. Samalla meidän täytyy hahmottaa, kuinka käyttökokemusta ja älyä kehitetään yhteismitallisesti käsi kädessä: kuinka käyttökokemus vaikuttaa koneoppimisen kehittämiseen, ja toisin päin.

Näyttökuva 2018-10-8 kello 9.53.33 Seuraamme datan avulla, kuinka hyvin Voitto onnistuu suosittelemaan artikkeleita, jotka käyttäjät kokevat hyödyllisiksi. Testaamme ja vertaamme kahta eri suosittelumallia toisiinsa tarkkailemalla palvelulupauksen toteutumista ja asiakastyytyväisyyttä (peukutusta).

Käytämme käyttökokemuksen ja älyn yhteyksien ymmärtämiseen määrällisiä ja laadullisia menetelmiä ja niiden yhdistelmiä. Seuraamme datasta muun muassa kuinka aktiivisesti ihmiset avaavat ja arvioivat Voiton suosittelemia juttuja. Meille on myös tärkeä varmistaa, että Voitto lähettää sopivan määrän ilmoituksia. Samalla olemme kiinnostuneita siitä, millaisilla sanoilla ihmiset kuvailevat Voittoa ja kuinka he arvioivat sen suositusten laatua ja määrää.

Tavoitteena on, että Voiton suositukset ovat mahdollisimman kiinnostavia. Että Voitto pystyy huomioimaan, onko kyse isoista maailmaa mullistavista tapahtumista, suomalaisen urheilijan menestyksestä tai vaikkapa tieteen uusimmista saavutuksista.

Voiton tehtävänä on pitää huolta, ettet missaa mitään todella tärkeää. Nyt aluksi omassa mobiililaitteessasi ja suoraan sen lukitusnäytöllä. Tulevaisuudessa Voitto voi elää useassa paikassa yht’aikaa sinun tarpeidesi mukaan, ja voi siten tilanteen vaatiessa vaikka hypätä älykaiuttimesta mukaan suoraan juoksulenkille.

Tule mukaan Voiton matkaan ja auta meitä kehittämään siitä entistä parempi. Lataa Yle Uutisvahti ja Voitto Android-laitteellesi tästä.

Kirjoittaja on Yle Uutisvahdin product owner.

Read this blog post in English here.