Hero
Kuva: Teemu Kiviniemi
Author
Teemu Kiviniemi
17.04.2019
Voitto tehtailee uutiskirjeitä päättäjistä – näin valjastimme robotin valvomaan eduskuntaa
Voitto-robotti ryhtyy seuraamaan jokaista uutta kansanedustajaa kuukausittaisella uutiskirjeellä. Uudessa kokeilussa käyttäjä pääsee säännöllisesti seuraamaan oman edustajansa tekoja ja ajatuksia tarkemmin kuin koskaan aiemmin.

Miten uutiskirje toimii?

Voitto-robotti tekee jokaisesta uudesta kansanedustajasta kerran kuussa lähetettävän uutiskirjeen. Kirjeessä käyttäjä pääsee muun muassa lukemaan viimeiset edustajaa koskevat uutiset ja seuraamaan tämän aktiivisuutta istuntosalissa ja valiokunnissa. Suunnitteilla on myös säännöllinen kysely, jossa Yle Uutiset kysyy kansanedustajien mielipiteitä ajankohtaisiin kysymyksiin.

Vallan vahtibotti Voitto on vielä toistaiseksi beta-testauksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelu on edelleen kehitysvaiheessa ja siinä saattaa ilmaantua virheitä. Kehitämme palvelua käyttäjien palautteen perusteella ja lisäämme siihen ominaisuuksia ajan myötä.

Emme aio pysähtyä uutiskirjeisiin – tavoitteemme on rakentaa suomalaisille täysin oma palvelu päätöksenteon seurantaa varten. Ensi alkuun Voitto seuraa ainoastaan yksittäisen ehdokkaan tekemisiä, mutta aiomme kehittää vahtibottia raportoimaan myös puolueiden työskentelystä. Haluamme myös laajentaa Voiton reviiriä Arkadianmäkeä pidemmälle, aina Brysselistä pikkukuntiin.

Miksi teemme tämän?

Pyrimme kokeilulla luomaan suomalaisille mahdollisimman hyvän työkalun eduskuntatyön seuraamiseen. Voitto lisää seurannallaan politiikan läpinäkyvyyttä, mutta opettaa samalla myös eduskunta- ja valiokuntatyön saloja.

Voiton on mekaanisen tilastoinnin lisäksi yhtä tärkeä kertoa, ettei eduskunnassa pidettyjen puheenvuorojen määrä tai istuntosalin läsnäolot itsessään kerro kansanedustajan pätevyydestä mitään.

Milloin pääsen osallistumaan kokeiluun?

Uutiskirjeiden tilaaminen onnistuu täältä. Voitto ei kuitenkaan ala seuraamaan kansanedustajia välittömästi, sillä työskentely eduskunnassa alkaa varsinaisesti vasta hallituksen muodostuttua.

Voit halutessasi tilata yhden, muutaman tai vaikka kaikkien kansanedustajien uutiskirjeet. Kirjetilaukset voi keskeyttää milloin tahansa.

Teemu Kiviniemi on Yle News Labin tulevaisuuden toimittaja.