Hero
Kuva: Mika Baumeister / Unsplash, Teemu Kiviniemi
Author
Aki Kekäläinen
04.06.2020
Mahdoton valinta ja miksi muut ovat eri mieltä kuin minä
Mahdoton valinta -palvelun tarkoitus on auttaa käyttäjää ymmärtämään, miten ihmeessä joku muu voi päätyä päinvastaisiin ratkaisuihin.

Julkaisimme juuri uuden palvelun, jonka nimesimme Mahdottomaksi valinnaksi. Palvelussa esitetään väitteitä, mutta konseptin idea ei ole kertoa kuinka oikeaan osuit tai testata tietämystäsi.

Idea on pohtia vaikeita valintoja, tehdä omasta mielestä paras ratkaisu ja sen jälkeen nähdä mihin ratkaisuun muut ovat päätyneet.

Erityisen mielenkiintoista on ymmärtää, miten ihmeessä joku muu on voinut päätyä toisenlaiseen ratkaisuun. Silloin voimme oivaltaa jotain uutta ja vaikka pysyisimmekin kannassamme, niin voimme helpommin tehdä yhteisiä ratkaisuja, vaikka olisimme eri mieltä.

Kun valinnat ovat vaikeita, on mahdotonta löytää kaikkien mielestä juuri oikeaa ratkaisua. On siis turhaa yrittää taivuttaa muita näkemään asia vain tietystä näkökulmasta. Jos pystymme muodostamaan yhdessä laajemman näkemyksen erilaisista näkökulmista, voi tarvittavien päätösten tekeminen ja niiden ymmärtäminen olla helpompaa.

Mahdotonta valintaa varten teetimme väestöä edustavan tutkimuksen. Useisiin kysymyksiin muodostuu vastauksista selvä enemmistö. Kokonaisuutena kuitenkin parhaimmillaankin reilusti alle prosentti suomalaisista vastaisi kaikkiin väitteisiin samalla tavalla.

Suurissa kokonaisuuksissa olemme siis kaikki vähemmistössä. Ainoa enemmistö on me yhdessä.

Kirjoittaja on Yle News Labin pääsuunnittelija ja Mahdoton valinta -konseptin keksijä.